PM-obchod, Pavel Musil, prodej masa

Historie                                                            

Kořeny chovu skotu sahají tisíce let před začátek našeho letopočtu a dodnes tvoří stěžejní pilíř zemědělství.

V prehistorických dobách se lidé živili lovem divokých zvířat, tedy i skotu v mnoha podobách. Svědčí o tom staré nástěnné malby v jeskyních zobrazující například lov zubrů, předchůdců dnes domestikovaného (zdomácnění vhodné k chovu) dobytka.

Přibližně 8 000 let před našim letopočtem si začali lidé skot ochočovat. Domestikace tedy probíhala dvojím způsobem: v Evropě se choval tur domácí, v jihovýchodní Asii a Africe zase plemeno skotu zebu.

První domestikovaný dobytek se choval na pastvinách, pastevectví tak patří mezi jedno z nejstarších povolání, jeho kořeny sahají až 5 000 let před náš letopočet. V případě skotu se pastevectví jako hlavní část držela na špici až do starověku.

Pastevectví bylo populární až do středověku.

V ojedinělých případech a specifických podmínkách se skot choval venku až do začátku dvacátého století.

Některá zemědělská družstva zaměřená na alternativní chov a bio zemědělství v něm pokračují dodnes.

Od 17. století dochází ke křížení a šlechtění plemen. Zprvu se skot choval kočovným způsobem. Poté co se lidé naučili obdělávat půdu, hospodářská zvířata přesunuli do ohrad a později do chlévů.

V novověku se rolníci začali soustředit na větší efektivnost chovu. 17. století se neslo ve znamení snahy chovat plemena s vyšší užitkovostí, a proto se začalo s křížením evropských plemen. Tato plemena však byla velmi náročná na podmínky výživy a prostředí a tak postupně dochází ke křížení s běžným domácím plemenem. Předindustrializace přinesla do zemědělství nové chovatelské postupy a moderní kravíny. O století později nastala industrializace zemědělství, chovy se rozšiřují a začínají se zavádět nové technické a agrárnické technologie. Provozy se začínají mechanizovat.

Během 20. století dochází k modernizaci chovu skotu, kdy se snižovaly stavy, ale naopak se začala zvyšovat dojivost mléka. Toto období dalo vzniknout stavbám, které měly specifický půdorys a byly zděné.

Stavební i technickou inovací prochází chovy dobytka dodnes. Skot se dnes chová v moderních halách, které jsou vybaveny řadou vyspělých zemědělských technologii, díky nimž se zvyšuje výkon a konkurence schopnost zemědělské výroby. Chovy jsou tak dnes pohodlnější, efektivnější a zvířata žijí ve větší pohodě.

  • Úvod
  • Sortiment masa
  • Sortiment uzenin

  • O mase
  • Vepřové maso - využití
  • Hovězí maso - využití
  • Historie chovu skotu

  • Obchodní podmínky
  • Logistika
  • Kontakt

  • Autoři: Pavel Musil, MVDr. Markéta Tichá | tisk | nahoru