PM-obchod, Pavel Musil, prodej masa

O mase

Kvalitní maso na váš stůl

Maso je nedílnou součástí naší výživy vyznačuje se vysokým podílem hodnotných bílkovin, vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin. Jedná se o zdravou a ceněnou potravinu, která skýtá mnoho způsobů přípravy. Rozmanitost druhů mas umožňuje široké uplatnění této základní potraviny v gastronomii.

Vepřové maso

Vepřové maso je narůžovělé barvy křehké a vláknité. Je důležitým zdrojem bílkovin, vitamínů minerálních látek a stopových prvků. Je také důležitým dodavatelem vitamínu B1, vykazuje vysoký obsah vitamínu B6, B2, B3 a B12. Vepřové maso má i vysoký obsah dobře využitelného železa – asi 1 mg na 100 g. Dále obsahuje draslík, zinek a selen.
Dnes chovaná prasata jsou masitější, podíl tuku na hřbetě a břiše klesl. Vepřové maso by ale nemělo být příliš libové, tenké tukové žilky zaručují šťavnatost, křehkost a dobrou chuť masa. Vnitrosvalový tuk je dokonce žádoucí, povrchová vrstva tuku je méně vhodná.
Jemně vláknité vepřové maso se oproti hovězímu masu nemusí dávat odležet na několik týdnů. K dosažení optimálního stupně odležení nepotřebuje maso zrát déle než 48 hodin.
Kvalitu masa také ovlivňuje plemenná příslušnost, použité krmivo, podmínky chovu a výkrmu. Nemalý význam má i stresový faktor při přepravě a porážce prasat.

Požadavky na surovinu:

Hovězí maso

Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné díky vysokému obsahu bílkovin (cca 21%), má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Hovězí svalovina má načervenalou barvu, má dobrou stravitelnost a nízký obsah tuku (cca3%).
V hovězím mase se vyskytuje i konjugovaná kyselina linoleová (CLA), která zvyšuje imunitu organizmu, snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Pomáhá redukovat nadměrné zásoby tuku v těle, působí pozitivně při budování svalové hmoty, normalizuje metabolizmus glukózy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Požadavky na surovinu:

  • Úvod
  • Sortiment masa
  • Sortiment uzenin

  • O mase
  • Vepřové maso - využití
  • Hovězí maso - využití
  • Historie chovu skotu

  • Obchodní podmínky
  • Logistika
  • Kontakt

  • Autoři: Pavel Musil, MVDr. Markéta Tichá | tisk | nahoru